Soplówka jeżowata mielona 50g
Producent: NANGA

    Cena : 36.90



    Soplówka jeżowata – owocnik (Hericium erinaceus, Lion’s Mane mushroom, Yamabushitake) to jadalny grzyb o bardzo charakterystycznym wyglądzie lwiej grzywy, występujący naturalnie na pniach niektórych drzew liściastych – najczęściej buków, a rzadziej grabów, dębów lub drzew owocowych. Soplówka jeżowata od najdawniejszych czasów ceniona jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, a także, ze względu na delikatny smak i łagodny aromat grzybowy odgrywa bardzo ważną rolę w kuchni azjatyckiej. W ostatnich latach soplówka jeżowata budzi coraz większe zainteresowanie naukowców na całym świecie i jest intensywnie badana pod kątem właściwości prozdrowotnych.

    DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE

        wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
        wspomaga procesy uczenia się i zapamiętywania
        wpływa pozytywnie na samopoczucie i nastrój
        wpływa korzystnie na układ pokarmowy
        wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego

    SKŁAD

    Opakowanie zawiera wysuszony owocnik Soplówki jeżowatej (Hericium erinaceus)..


    SOPLÓWKA JEŻOWATA DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


    Soplówka jeżowata herbata:

        Napar

    Rozdrobniony owocnik soplówki jeżowatej (1-3 g) zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem.

        Odwar

    Rozdrobniony owocnik soplówki jeżowatej (1-3 g) gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.

    Inne sposoby użycia:

        Wyciąg na winie

    Rozdrobnione owocniki soplówki jeżowatej zalać winem i pozostawić na ok 1 miesiąc.

    Suszone owocniki soplówki jeżowatej można spożywać bezpośrednio ok 1 g trzy razy dziennie.


    INTERAKCJE I DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE

    Ze względu na działanie immunostymulujące nie zaleca się przyjmowania soplówki jeżowatej osobom po transplantacji, ponieważ może przyczynić się do odrzucenia przeszczepionego organu przez organizm [8].


    PRZECIWWSKAZANIA

    Nie zaleca się spożywania soplówki przez kobiety w ciąży.