Soplówka jeżowata 50g
Producent: NANGA

    Cena : 39.90



    Soplówka jeżowata – owocnik (Hericium erinaceus, Lion’s Mane mushroom, Yamabushitake) to jadalny grzyb o bardzo charakterystycznym wyglądzie lwiej grzywy, występujący naturalnie na pniach niektórych drzew liściastych – najczęściej buków, a rzadziej grabów, dębów lub drzew owocowych. Soplówka jeżowata od najdawniejszych czasów ceniona jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, a także, ze względu na delikatny smak i łagodny aromat grzybowy odgrywa bardzo ważną rolę w kuchni azjatyckiej. W ostatnich latach soplówka jeżowata budzi coraz większe zainteresowanie naukowców na całym świecie i jest intensywnie badana pod kątem właściwości prozdrowotnych.

    DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE

        wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
        wspomaga procesy uczenia się i zapamiętywania
        wpływa pozytywnie na samopoczucie i nastrój
        wpływa korzystnie na układ pokarmowy
        wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego

    SKŁAD

    Opakowanie zawiera wysuszony owocnik Soplówki jeżowatej (Hericium erinaceus)..


    SOPLÓWKA JEŻOWATA DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


    Soplówka jeżowata herbata:

        Napar

    Rozdrobniony owocnik soplówki jeżowatej (1-3 g) zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem.

        Odwar

    Rozdrobniony owocnik soplówki jeżowatej (1-3 g) gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.

    Inne sposoby użycia:

        Wyciąg na winie

    Rozdrobnione owocniki soplówki jeżowatej zalać winem i pozostawić na ok 1 miesiąc.

    Suszone owocniki soplówki jeżowatej można spożywać bezpośrednio ok 1 g trzy razy dziennie.


    INTERAKCJE I DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE

    Ze względu na działanie immunostymulujące nie zaleca się przyjmowania soplówki jeżowatej osobom po transplantacji, ponieważ może przyczynić się do odrzucenia przeszczepionego organu przez organizm.


    PRZECIWWSKAZANIA

    Nie zaleca się spożywania soplówki przez kobiety w ciąży.