Olejek z mirtu cytrynowego 5ml
Producent: NANGA

    Cena : 29.90



    Olejek z mirtu cytrynowego 100% eteryczny Nanga

    Naturalny olejek eteryczny z mirtu cytrynowego pozyskiwany jest z liści wiecznie zielonego, tropikalnego drzewa Backhousia citriodora, występującego endemicznie (czyli tylko tam) na wschodnim wybrzeżu Australii.

    Olejek z mirtu wydziela intensywny, cytrynowy zapach podkreślony mocną, ziołowo-gorzką nutą. Zapach ten jest bogaty i dość ciężki, ale jednocześnie całkiem orzeźwiający. Przykuwa uwagę. Doskonale komponuje się z zapachami słodkimi i korzennymi. Polecam połączyć go z olejkiem goździkowym w proporcji 1 kropla goździka na 1 kroplę mirtu.

    Olejek ten znajduje zastosowanie w aromaterapii, dermatologii, przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Aromat olejku podnosi na duchu i uspokaja, doskonale koi nerwy i wycisza przed snem. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym olejek mirtowy skutecznie wspomaga leczenie wielu schorzeń skóry, np. egzemy, trądziku, grzybicy, łupieżu, czy opryszczki. Pomocny jest też w kuracji wysypki spowodowanej wirusem ospy. Przyłożony na waciku do skóry łagodzi ból i podrażnienia po ukąszeniach owadów. Skutecznie odkaża też drobne rany. Inhalacje z olejkiem mirtowym wspomagają leczenie dolegliwości związanych z układem oddechowym. Olejek ten świetnie sprawdza się również jako dodatek do środków czystości. Podnosi ich skuteczność, a także polepsza ich zapach.

    Warto dodać, że olejek z mirtu cytrynowego jest najbogatszym naturalnym źródłem cytralu – zawiera go aż 90-95%. Cytral jest aldehydem, lotnym związkiem występującym w wielu roślinach, np. w skórce cytryny i pomarańczy, w trawie cytrynowej, w liściach werbeny cytrynowej. Odpowiada za cytrusowy zapach. To właśnie on sprawia, że olejek z mirtu potrafi zniszczyć bakterie, wirusy i grzyby.

    WŁAŚCIWOŚCI

        Olejek z mirtu cytrynowego to silny, naturalny antyseptyk. Jest szczególnie polecany do pielęgnacji problematycznej skóry. Oczyszcza ją z drobnoustrojów, a dodatkowo wspomaga procesy gojenia się.
        Olejek mirtowy zastosowany w aromaterapii podnosi nastrój, relaksuje i łagodzi napięcie nerwowe.
        Zastosowany w inhalacji rozszerza oskrzela, oczyszcza drogi oddechowe i działa wykrztuśnie. Ułatwia oddychanie w astmie i łagodzi kaszel towarzyszący infekcjom układu oddechowego.


    ZASTOSOWANIE

        Pielęgnacja skóry dotkniętej wysypką, trądzikiem, grzybicą, łupieżem, egzemą
        Odkażanie drobnych ran i ukąszeń owadów
        W celu odblokowania i oczyszczenia dróg oddechowych
        Dla relaksu
        Jako składnik perfum
        Jako dodatek do kosmetyków i środków czystości


    SPOSÓB UŻYCIA

        Kominek aromaterapeutyczny – do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj 2-5 kropli olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.
        Inhalacja – 1-3 krople olejku dodaj do gorącej wody, nakryj głowę ręcznikiem i wdychaj unoszącą się parę przez 5-10 minut. Uważaj, aby para nie dostawała się do oczu. Możesz także nanieść kroplę olejku na chusteczkę i inhalować się nią kilka razy dziennie.
        Kąpiel – 3 – 8 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
        Masaż – 15 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. z awokado) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać. Zastosuj do relaksującego masażu całego ciała.
        Inne – 2-4 krople olejku dodaj do niewielkiej ilości wody, wymieszaj i wypłucz jamę ustną oraz gardło, aby je zdezynfekować skrop olejkiem wilgotny wacik i przyłóż go do świeżej rany, aby ją odkazić 1-2 krople olejku dodaj do jednorazowej porcji środka czyszczącego

    OSTRZEŻENIA

    Olejek należy stosować w dużych rozcieńczeniach. Przed pierwszym użyciem wykonać próbę alergiczną na małym obszarze skóry. Zalecane jest unikanie bezpośredniej ekspozycji na światło słoneczne po aplikacji na skórę przez 48 h. Kobiety karmiące oraz w ciąży, przed użyciem olejku, powinny skonsultować to z lekarzem. Olejek trzymać poza zasięgiem dzieci.


    CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


    Mirt cytrynowy (Backhousia citriodora) należy do rodziny mirtowatych. Występuje tylko w Australii, gdzie rośnie w lasach subtropikalnych w północno-wschodniej części kraju. Osiąga średnio 6 m wysokości. Jego liście są grube i połyskujące, mają lancetowaty kształt i całe brzegi. Kwiaty są białe, 5-krotne i wydają się być „puchate” ze względu na liczne, długie, wystające pręciki. Tworzą kwiatostany zwane baldaszkami. Przekształcają się w ciemnogranatowe, owalne jagody.


    INFORMACJE TECHNICZNE

        Kraj pochodzenia Australia

        Metoda pozyskiwania destylacja parowa

        Użyta część rośliny liście

        Kolor przejrzysty, bladożółty

        Intensywność zapachu mocny, cytrynowy i słodki zapach

        Główne składniki neral >32%, geranial >44%

        Konsystencja rzadka