Ilex guayusa liść 100g
Guayusa to napój wytwarzany z liści ostrokrzewu, spożywany w krajach Ameryki Południowej od przeszło dwóch tysięcy lat. Znany jest ze zdolności do zwiększania energii. Smak guayusa jest podobny do południowoamerykańskiego napoju yerba mate. W przeciwieństwie do yerba mate guayusa nie ma żadnych gorzkich nut.
Działanie:
wspierające utratę wagi /odchudzanie (dzięki zawartości kofeiny): obniżyła poziom trójglicerydów i lipidów poprzez zwiększenie procesów spalania tłuszczu;
wspierające układ trawienny, zmniejsza stan zapalny w żołądku, który może powodować skurcze żołądka i wzdęcia. Chroni nerki.
Wskazania: dla osób potrzebujących przez dłuższy czas zachować koncentrację i uczących się (np. studentów, kierowców, programistów), depresja, zaburzenia lękowe, stan zapalny żołądka, skurcze żołądka i wzdęcia; miażdżyca, wysokie ciśnienie krwi, oraz regeneracja i odchudzanie.
Ciekawostka: Guayusa przypisuje się możliwość wywoływania świadomych snów.
Składniki: Kofeina, l-teanina, guanidyna, teobromina, paraksantyna, teofilina,kwas galusowy, kwas chlorogenowy, pirodyksyna, triterpeny, cholina, cukry, witamina A, witaminy B1, B2, B3, B5, wapń, żelazo, magnez, selen, sód, potas oraz cynk.
Susz może zawierać nawet 5% czystej kofeiny, co czyni go numerem jeden na świecie pod tym względem.
Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na kofeinę. Nie zaleca się kobietom w ciąży i karmiącym piersią oraz dzieciom.
Guayusa jest bezpieczna i zdrowa dla dorosłych w umiarkowanych ilościach. Nadmiar kofeiny może powodować wysokie ciśnienie krwi, drgawki, rozstrój żołądka i niepokój.
Sposób podania:
1 łyżkę stołową lub 2 gramy należy zalać wodą o temperaturze 80 st.C i parzyć przez ok. 10 minut pod przykryciem. Można zalewać wodą kilkakrotnie.
Zalanie guayusy wrzątkiem da mocniejszy w działaniu napar, jednak wiele składników odżywczych rozkłada się w tak wysokiej temperaturze.
Nie wywołuje odczucia głodu, a pobudzeniu nie towarzyszy uczucie niepokoju.