Herbatka Sielanna 100g
Producent: NANGA

    Cena : 20.50



    Sielanna to mieszanka ziołowa idealna dla osób mających problemy z zasypianiem, depresją, przemęczonych i zestresowanych. Najlepiej jest ją pić po południu, kiedy chcemy się wyciszyć i odpocząć. Kompozycja składa się z ziół w łagodny sposób poprawiających samopoczucie, dających uczucie odprężenia i delikatnie łagodzących napięcia. Napar ma miodowy odcień, piękny kwiatowy aromat i aksamitny smak z początku słodki, potem coraz bardziej cytrusowy, ale w dalszym ciągu delikatny i kojący zmysły.

    Korzeń Ashwagandhy znany również jako indyjski żen-szeń działa kojąco na nerwy, pomaga radzić sobie ze stresem środowiskowym, jednocześnie pozostawiając jasny spokojny umysł. Podnosi odporność organizmu, odtruwa go i usprawnia działanie ośrodkowego układu nerwowego.

    Lippia trójlistna również działa relaksacyjnie i antydepresyjnie, a dodatkowo ma działanie rozkurczowe i przeciwzapalne. Lippia nadaje również mieszance werbenowego aromatu.

    Męczennica cielista czyli Passiflora działa niezwykle kojąco w stanach lękowych, pomaga przywrócić równowagę, łagodzi stres i niepokoje. W Ameryce środkowej stosuje się ją jako środek nasenny.

    Chmiel doskonale uzupełnia poprzednie zioła w swym działaniu, łagodzi nerwowość, odpręża i relaksuje, a także działa delikatnie nasennie.

    Melisa lekarska pomaga w stanach zdenerwowania i napięcia, działa rozkurczowo – również na przewód pokarmowy – przydatna zwłaszcza wtedy kiedy stres wywołuje bóle brzucha, kolki i mdłości

    Kocimiętka ma działanie zbliżone do waleriany – uspokaja i pomaga zasnąć, a dodatkowo nadaje kompozycji delikatnego, miętowego posmaku.

    Trawa cytrynowa tonizuje organizm, jest pomocna przy niestrawności, a ponad to wzbogaca kompozycję o świeży, cytrynowy posmak.

    Całą kompozycję dopełniają kwiat jaśminu i kwiaty róży stulistnej, stosowane również w aromaterapii – ich aromat i smak uspokaja, odpręża i wprowadza błogi nastrój.

    Na koniec szczypta wanilii dodająca całości odrobinę delikatności i słodyczy kojarzącej się z beztroskim, sielankowym dzieciństwem.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    W kubku/szklance

    1-2 łyżeczek suszu zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Przecedzić przez sitko lub pić za pomocą bombilli, można też użyć zaparzacza, lub specjalnego kubeczka z sitkiem. Zalanie można powtórzyć do 2 razy.

    W ekspresie przelewowym

    5 łyżek stołowych suszu wsypujemy do lejka w ekspresie przelewowym i pozwalamy wodzie przelać się przez zioła, by wyciągnęła to co z nich najlepsze. Proces można powtórzyć 2 razy.

    Smak: słodki, przyjemny, delikatny

    Zdrowie: Wsparcie snu

    Zastosowanie: Odprężenie

    Producent: Nanga