Sklep zielarsko-medyczny Zdrowie i Uroda - internetowy sklep zielarski - sklep zielarski internetowy - sklep zielarski online

Karczoch ziele 500 g

24.99 zł

    DZIAŁANIE:

    Posiada właściwości żółciotwórcze i żółciopędne, dzięki czemu ułatwia trawienie pokarmów. Zawarta w karczochach inulina pomaga zachować prawidłowy poziom cukru we krwi, w związku z tym karczochy są wskazane dla chorych na cukrzycę. Z kolei kwas chlorogenowy zwiększa tolerancję glukozy i obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym.
    ZASTOSOWANIE:

    Wewnętrznie: Zawarte w karczochu związki czynne pobudzają wytwarzanie żółci przez wątrobę i ułatwiają jej przepływ w drogach żółciowych. Karczoch również wspomaga działanie rozkurczowe i ochronnie na wątrobę. Wpływa korzystnie na poziom związków tłuszczowych i cholesterolu we krwi. Karczoch polecany jest przy: chorobach wątroby związanych z zaburzeniami wytwarzania i przepływu żółci (zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamica żółciowa, dolegliwości po wycięciu pęcherzyka żółciowego). Pomocniczo w zaburzeniach gospodarki lipidowej.

    PROPONOWANE SPOSOBY PODANIA:

    Napar: ziele karczocha gotuje się przez 10-15 min w litrze wody, a następnie odstawia się wywar do przestudzenia. Z cholesterolem pomogą się uporać 2 szklanki takiego napoju pite codziennie.

    Nalewka: Do naczynia włożyć 100 g suszonego i rozkruszonego ziela karczocha zalać 200 g wódki 40 %. Szczelnie zamknąć, odstawić na 15 dni, często wstrząsając. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek szczelnie zamknąć.

    FORMA PAKOWANIA:

    Surowiec jest pakowany ręcznie oraz sprzedawany w estetycznych torebkach, które posiadają atest na przechowywanie żywności.